ljstojanovic

Materijal za Racunarstvo i informatiku

 • Kategorije

 • Arhive

 • Kalendar

  oktobar 2015.
  P U S Č P S N
  « sep   feb »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Skorašnji članci

 • Advertisements

Izlazne jedinice

Posted by Ljiljana Stojanovic na 22. oktobra 2015.

Izlazne jedinice

Monitor je važan deo PC računara jer se preko njega vrši komunikacija korisnika sa računarom. On daje na uvid korisniku šta računar radi. Kada korisnik unosi podatke, oni se prikazuju na ekranu. Isto tako, rezultati rada računara, kao i eventualne programske poruke prikazuju se na monitoru.

Monitori se mogu klasifikovati prema korišćenoj tehnologiji na:

 • CRT (Cathode Ray Tube) – monitori sa katodnom cevi. Kod njih slika nastaje udarom elektronskog mlaza u fosforescentni zaslon ekrana tako da tačka koja je udarena zasvetli. Brzim kretanjem elektronskog mlaza i čestim obnavljanjem njegovog prelaza preko ekrana dobija se slika.
 • LCD (Liquid Crystal Display) – monitori se tečnim kristalom. Tečni kristal je želatinozna masa, koja je smeštena između prozirnih elektroda. Pod delovanjem upravljačkog napona na elektrode, čestice kristala se orijentišu u određenom smeru propuštajući samo određeni deo svetlosnog spektra. Propuštanjem željenog dela spektra i blokiranjem neželjenog određuje se intenzitet i boja svetlosnog elementa (piksela).
 • LED (Light Emitting Diode) – monitori sa svetlosnim diodama. Diode su poređane u obliku mreže (svaka dioda je jedan piksel). U zavisnosti od primljenog signala, svaka dioda zasvetli odgovarajućim intezitetom svetla čime se formira slika na ekranu.
 • GPD (Gas Plasma Display) – monitori sa gasnom plazmom. Sastoje se od minijaturnih sijalica napunjenih gasom, poslaganih u mrežu između dve staklene ploče.

monitor

Takođe, monitori se dele na:

 • monohromatske monitore (cela površina ekrana je u jednoj boji, a slova, crteži ili slike u različitim intezitetima druge boje) i
 • monitore u boji – kolor monitore (svaki piksel se sastoji iz tri osnovna piksela boja RGB. Kombinacijom inteziteta i nijansi tri piksela boja dobija se boja koja odgovara toj kombinaciji osnovnih boja. Broj boja koje se mogu prikazati zavise od grfičke kartice).

Monitori se razlikuju i po njihovoj veličini, koja se meri, kao i kod televizijskih prijemnika, dijagonalom ekrana (ova veličina se izražava u inčima 1“ = 2,56cm): 15“, 17“, 19“, 21“, 22“…

Štampači (printeri) su izlazne jedinice za pravljenje tekstualnih i grafičkih dokumenata. Zasnovani su na tri osnovne tehnologije i dele se na:

 • matrične,
 • laserske, i
 • štampače sa mlaznicama (ink-jet).

Matrični štampači su najstariji. Rade na istom principu kao i pisaće mašine. Glava štampača udara preko trake (ribbon) po papiru i ostavlja trag na mestu udarca. Glava za štampanje sastoji se od udarnih iglica (pin) koje su tako složene da mogu nacrtati bilo koji znak pomeranjem glave nalevo ili nadesno. Postoje tri vrste glava za matrične štampače sa: 9, 18 i 24 iglice. Pošto je veličina svakog znaka određena, jasno je da veći broj iglica daje kvalitetniji otisak. Brzina štampanja ovih štampača izražava se u broju znakova u sekundi (cps – characters per second) i zavisi kako od štampača, tako i od kvaliteta otiska koji se želi dobiti. Prednosti ovih štampača su relativna jednostavnost, niska cena štampača i potrošnog materijala. Nedostaci su mala brzina štampanja, bučnost, a karakter grafike ograničen je na nivo informativnog. Padom cena laserskih i štampača sa mlaznicama skoro su potpuno potisnuti iz upotrebe.

matricni

Laserski štampači imaju izvor laserskih zraka koji menja intezitet u zavisnosti od dobijenog signala. Laserski zrak se odbija od obrtnog ogledala i osvetljava fotosenzitivni valjak koji je pokriven jednakim nabojem. Kada je valjak izložen laserskom zraku, naboj na valjku se menja, što deluje na toner. Toner se prenosi na papir i tako nastaje slika. Način rada ovih štampača sličan je radu mašina za fotokopiranje. Brzina štampanja izražava se brojem strana u minutu (najčešće 12 do 16). Prednosti su najveća brzina štampanja, dobra rezolucija i najbolji kontrast. Ovi štampači pored teksta omogućavaju i kvalitetno štampanje crteža i slika. Za štampanje u boji koriste se posebni laserski kolor štampači.

laserski

Štampači sa mlaznicama rade slično matričnim, samo što nemaju traku, a umesto glave za štampanje imaju cevčice kroz koje pod pritiskom izbacuje zagrejano mastilo. Prilikom dodira sa papirom, mastilo se hladi i stvrdnjava. Broj mlaznica određuje kvalitet otiska. Tipičan štampač ima 48 mlaznica. Prednosti ovih štampača su velika rezolucija, dobar kontrast, tišina pri radu, brzina veća od matričnih, ali manja od laserskih, znatno bolji izgled grafike i relativno niska cena samog štampača i mogućnost štampanja u boji.

All in one uređaji su kombinacija skenera, uređaja za kopiranje i štampača u jednom uređaju. Mogu biti manji za kućne primene i male kancelarije i veliki za poslovne primene.

samlaznicama

 

 

 

 

 

laserski

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
Mrzm smglsnk

Jelena Pavlović

Računarstvo i informatika

Sonja Vlahović-Nikolić, Gimnazija "Svetozar Marković" Niš

Časovi računarstva

materijali za učenike gimnazije u Vrbasu

Učimo informatiku 2

--- seniori ---

Informatika

Word, Excel, Moodle i još ...

Blog Jaka Šifra | IT Blog Srbija

Materijal za Racunarstvo i informatiku

Vežbe i testovi iz računarstva i informatike i matematike

Zorica Beguš, profesor matematike i računarstva i informatike u Šabačkoj gimnaziji

Наталија Прерадов

гимназија "20. октобар" Бачка Паланка

%d bloggers like this: